Роштиљ, ћевапи су већ дуго најтраженији на мениу сваког српског ресторана и кафане, свако ко их није пробао, мора то учинити, неће се покајати!

Ћевапчићи или ћевапи су јело направљено од млевеног меса, обликовано у мале ваљке и испечено на роштиљу. Јављају се у свим крајевима Балкана, а посебно бивше Југославије у којима су владали Турци. Врсте меса се разликују од места до места, а често и од вероисповести која преовладава у неком крају. Могу се наћи и као врстабрзе хране у погачи и са прилозима (најчешће лук и кајмак).
До XX века нису коришћене машине за млевење меса па се оно сецкало на ситно на пању. Тврди се да је то још увек најбољи начин уситњавања јер месо остаје сочније и не може да загори. Када се уз додавање зачина умеси маса истискује се кроз левак да добије карактеристичан облик и ставља на роштиљ (скару) која је обично ложена ћумуромод буковог или храстовог дрвета.

Нема коментара:
Постави коментар